Foto: infoxo.cz
Ultra-zpracované potraviny jsou dnes běžnou součástí jídelníčku většiny populace, přestože jejich konzumace může výrazně negativně ovlivnit naše zdraví. Mnoho lidí však stále přesně neví, co tento pojem znamená, jak je poznat a jakým způsobem ohrožují zdraví.
Ultra-zpracované potraviny představují kategorii potravin, která se vyznačuje komplexními průmyslovými procesy zpracování a přítomností mnoha přidaných složek. Oproti minimálně zpracovaným potravinám, jako jsou čerstvé ovoce, zelenina či syrové maso, obsahují ultra-zpracované potraviny umělé přísady, konzervanty, hydrogenované tuky, cukry, soli či umělá barviva.
Do této kategorie patří například balené sladkosti, chipsy, limonády, fast food, mražené hotové pokrmy či instantní polévky. Podle odborné studie publikované v časopise The BMJ tvoří ultra-zpracované potraviny v USA až 58 % celkového kalorického příjmu a téměř 90 % příjmu přidaných cukrů.
Několik vědeckých studií poukazuje na souvislost mezi vysokou konzumací ultra-zpracovaných potravin a řadou zdravotních problémů. Výzkum publikovaný v časopise Cell Metabolism například ukázal, že lidé konzumující stravu s vysokým podílem ultra-zpracovaných potravin přijali denně o 500 kalorií více než lidé konzumující minimálně zpracovanou stravu. Výsledkem bylo průměrné zvýšení tělesné hmotnosti téměř o 1 kilogram za pouhé dva týdny.
Dlouhodobá konzumace ultra-zpracovaných potravin se navíc podle studie publikované v odborném časopise The BMJ pojí se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, obezity, cukrovky a cévních mozkových příhod. Tento typ potravin často obsahuje nadměrné množství soli, cukru a nasycených tuků, které přispívají k chronickým onemocněním.
Rozpoznání těchto potravin může být v praxi poměrně jednoduché. Základním vodítkem je složení výrobku uvedené na obalu. Pokud seznam přísad obsahuje velké množství položek, zejména s názvy, které jsou obtížně rozpoznatelné nebo chemicky znějící, jedná se pravděpodobně o ultra-zpracovanou potravinu.
Například čerstvá brambora je minimálně zpracovaná potravina, bramborová kaše v prášku je již zpracovaná potravina a bramborové lupínky jsou typickým zástupcem ultra-zpracovaných potravin.
Odborníci doporučují omezit množství ultra-zpracovaných potravin v každodenním jídelníčku a nahradit je čerstvými a minimálně zpracovanými variantami. Pomoci může plánování jídel, domácí příprava pokrmů a důsledné sledování složení nakupovaných produktů.
Závěrem lze shrnout, že ultra-zpracované potraviny představují významný rizikový faktor pro lidské zdraví. Jejich omezením ve stravě lze přispět k lepšímu zdraví, prevenci obezity a snížení rizika chronických nemocí.
Americký prezident Donald Trump oznámil zavedení nových cel ve výši 25 % na dovoz z…
Bývalá první dáma České republiky a renomovaná herečka Dagmar Havlová (71) se na sociálních sítích…
Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se ve Sněmovně vyjádřil k situaci…
Tomio Okamura a trestní stíhání za volební plakáty SPD Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie…
Evropská unie čelí klíčovým geopolitickým výzvám, mezi které patří nejistá bezpečnostní situace a rostoucí regulační…
Po pěti letech se může vrátit prestižní závod Brno MotoGP. Masarykův okruh, který hostil světový…